Letošní Férová snídaně nezůstala nepovšimnutá!
Ani omezení kvůli Covid letos nezabránila tomu, aby se lidé, kteří chtějí podpořit tzv. fair trade nebo-li spravedlivé obchodování, mohli realizovat. Každoročně se druhou květnovou sobotu koná celosvětová faitradová snídaně, a to formou hromadného pikniku připraveného z faitradových komodit a regionálních nebo lokálních surovin (třeba vajíčka od paní sousedky, nebo med od včelaře...).
Že vás ani nenapadlo, že by mohlo být při produkci kávy, čokolády, čaje, banánů, bavlny a dalších komodit něco špatně? Letos si piknik udělal každý sám na svém oblíbeném místě, a to s dobrým pocitem, že suroviny, které použil k přípravě byly vypěstovány FÉROVĚ, tj.:
- lidé, kteří suroviny produkovali si vydělali na důstojné živobytí (mají kde spát, co jíst...)
- při produkci nedošlo ke zneužívání dětské práce
- při produkci se minimalizoval škodlivý dopad na životní prostředí (chemické látky, plantáže)
- byla podpořena komunita lidí v místě produkce tak, aby se učila zodpovědnosti a samostatnému hospodaření - nezávislosti na výkupčích, překupnících, kartelech...